Това показват предварителните проверки за удължаване на експлоатацията на Пети и Шести блок, които оповести председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов, цитиран от БНР.

Проектният срок на експлоатация на двата блока изтича през 2017-а и 2021-ва година.

Консултантът по проекта за оценка на ресурса "Уорли Парсънс" извършва оценка на подадената от АЕЦ "Козлодуй" документация.

Резултатите от първия етап на обследване на състоянието на реакторите показва, че остатъчният ресурс на съоръженията отговаря на изискванията за удължаване на лиценза на експлоатация поне с още десет години.

"Извършени са предварителни резултати за оценка на остатъчния ресурс на корпуса, което показва, че със сигурност в следващите десет години ще може да се експлоатира безопасно. В момента се извършват допълнителни изследвания. Със сигурност ще може да бъде удължен проектният срок поне с 20 години, както това вече е направено в редица други атомни централи", заяви Костов.

В ядрения регулатор очакват още няколко документа, за да издадат разрешение за изграждане на площадка за Седми реактор в атомната централа, след като във вторник експертният съвет на Министерството на околната среда и водите одобри оценката за въздействие върху околната среда.

"Ако заявителят представи останалите документи, които се изискват от нашата нормативна база - серия инженерно-технически изследвания, свързани с геология, хидрология, метеорология и първоначалната оценка на безопасността, ние ще издадем заповед за одобряване на площадката. В случай на положително решение това ще даде възможност на заявителя да иска разрешение за проектиране", коментира Лъчезар Костов.

Агенцията е издала и два лиценза за извеждане от експлоатация на ядрените съоръжения на спрените Първи и Втори реактор.