Три четвърти от анкетираните инвеститори, анализатори и търговци са на мнение, че поевтиняването на петрола с 55 процента спрямо юни ще стимулира нарастването в световен мащаб. Според 58 процента покачването на курса на долара спрямо валути като еврото и йената по-скоро ще помогне, отколкото да навреди.

Обнадеждаващото възприемане на две от най-важните тенденции, моделиращи финансовите пазари, спомага да бъдат разсеяни опасенията, че по-евтиният петрол е отражение на забавяща се световна икономика, която може да се окаже под натиск, ако зелената валута продължи да поскъпва, отбелязва Блумбърг.

И двете вероятно ще бъдат теми на обсъждане на годишните срещи на Световния икономически форум в Давос тази седмица.

Друга оценка на 72 процента от участниците в проучването е, че поевтиняването на петрола отразява засиленото предлагане, а не отслабващото търсене. Една трета от анкетираните мислят, че американските компании за шистов петрол ще ограничат добива достатъчно бързо и че ОПЕК да избегне понижение на производствените си квоти тази година.

Около половината обаче твърдят, че организацията ще бъде принудена да действа преди края на 2015 година. От тези, които очакват картелът да вземе мерки, 58 процента прогнозират, че това най-вероятно ще стане през второто полугодие, като според 34 процента - преди края на юни.

Проучването е направено на 14-15 януари сред 481 абонати на Блумбърг от компанията Селзър енд ко (Selzer & Co.).