Министърът бие тревога и за опасността икономиката на Гърция да се завърне към рецесия и страната да бъде доведена до окончателен срив с еврозоната заради липсата на споразумение с кредиторите по изостаналите траншове от спасителната помощ.

Позовавайки се на банкови източници в. "Етнос" пише, че и четирите водещи гръцки банки са поискали от Европейската централна банка финансова подкрепа от програмата за спешна ликвидна помощ (ELA), тъй като се опасяват от недостиг на парични средства поради предстоящите извънредни парламентарни избори в страната и поради изтичане на средства от банките вследствие на масовото теглене на пари и сътресенията,породени от швейцарския франк. Банкери мотивират искането като предпазна мярка.

Спестители започнаха активно теглене на депозити. 1 милиард евро са изтеглили гърците от банките само в петък, съобщава електронното издание Нюзит.

Миналата седмица две банки потърсиха финансова помощ от държавата. Става въпрос за третата и четвъртата по големина финансови институции в страната – Eurobank (собственик на българската Пощенска банка) и Alpha Bank (оперира в България чрез клон), съобщиха световните агенции.