Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс и БТА. По думите ѝ световният икономически растеж остава прекалено бавен, уязвим и едностранен, отбелязва ТАСС.

Лагард посочи, че по-евтиният петрол ще подкрепи потреблението в по-голяма част на света, но САЩ вероятно ще бъдат единствената голяма икономика тази година, която няма да следва тенденцията на слабост в инвестициите и потреблението.

Приливът на енергия (от спада на петролните цени) е чудесен, но ако световната икономика е слаба, това няма да помогне, посочи тя в реч пред Съвета за външни отношения във Вашингтон.

Лагард предупреди, че "има опасност еврозоната и Япония за дълго да останат в света на ниския растеж и ниската инфлация", което ще затрудни борбата с безработицата и огромните държавни и частни дългове и ще засили риска от рецесия и дефлация, допълва ТАСС.

Освен това, според Лагард, развиващите се страни могат да получат троен удар от поскъпването на долара, по-високите световни лихви и по-променливите капиталови потоци. В този контекст тя отбелязва, че поевтиняването на петрола и понижаването на цените на суровините като цяло задълбочават рисковете, при което някои страни, включително Нигерия, Русия и Венецуела, се сблъскват със силен натиск върху валутния курс.

Лагард предупреди също така за съществено повишаване на геополитическите рискове. Например в Украйна е жизненонеобходимо да се увеличи международната подкрепа в допълнение към подкрепата на МВФ, допълни тя.