Саудитският министър на петрола Али ал Нуейми отхвърли обвиненията, че има конспирация на Рияд за поддържане на ниски цени на черното злато във вреда на неговите съседи, предаде Асошиейтед прес.

На енергийна среща в Абу Даби министърът, чиято страна е най-големият производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), изрази убеждение, че цените на петрола отново ще се повишат и обясни срива на котировките "с липсата на сътрудничество" от страна на страните извън ОПЕК, съобщи БТА.

По-рано енергийният министър на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил ал Мазруи посочи, че прекомерното предлагане на производителите извън ОПЕК е причина за спада на цените на петрола.

По думите му "една от основните причини за спада на цените е безотговорното производство на някои производители извън организацията".

Цената на черното злато спадна с около 50 на сто от средата на юни главно заради обилното предлагане, засилването на долара и слабото търсене в контекста на забавяне на световната икономика.

В края на ноември ОПЕК реши да остави без промяна производствените си квоти на равнище 30 милиона барела на ден, което в много голяма степен допринесе за спада на котировките.

Петролните постъпления представляват до 90 на сто от приходите на повечето монархии в Залива.