Рублата в Москва започна да възстановява позиции и към 11:20 ч. московско време (10:20 ч. бълг. вр.). доларът се разменяше за 65,9 рубли, което бе поевтиняване с 1,6 рубли спрямо равнището на закриване вчера, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Курсът на еврото спрямо рублата спадна с 3,15 рубли до 82 рубли.

Стабилизирането на руската валута стана на фона на поскъпването на петрола сорт Брент от Северно море, чиято цена прехвърли 60 долара за барел на междуконтиненталната борса (ICE) в Лондон.

При откриването на търговията днес в Москва доларът достигна равнище от 72,7 рубли, еврото - 92,19 рубли, а двувалутната кошница - 81,36 рубли. След това рублата възстанови позиции, а доларът и еврото отстъпиха от днешните максимуми.

Руската централна банка е продала 1,961 милиарда долара при валутна интервенция в понеделник, допълва ТАСС. От началото на декември банката е продала общо 10,302 милиарда долара.

Министерството на финансите на Русия същевременно заяви, че е започнало да продава наличните си неизползвани валутни запаси и подчерта, че рублата е силно подценена, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Министерството не уточни точно какви валути ще продава и в какъв размер, като само уточни, че наличните валутни резерви са за около 7 млрд. долара и че вече е започнало да ги продава.

Рублата изгуби над 15 процента от стойността си тази седмица, въпреки че централната банка вдигна рязко основната си лихва, отбелязва Асошиейтед прес.

През последните седмици курсът на руската валута спада значително, като рублата поевтиня над 50 процента от януари заради понижаващите се цени на петрола, както и заради ефекта от западните санкции, наложени на Москва за ролята й в украинската криза. Водещ индекс ММВБ (MICEX) на московската фондова борса се повиши с 1,4 на сто до 1444,32 пункта в началото на днешната търговия, информира ТАСС.