На Московската борса курсът на еврото прехвърли 100 рубли, макар и за кратко, след което се върна около 90, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Преди това, в началото на днешната търговия, курсът на еврото спадна с 6,42 рубли до 72,45 рубли.

Курсът на долара при откриването също се понижи - с 6,28 рубли до 58,15 рубли, но към 14.00 часа московско време щатската валута спря спада и дори достигна 80 рубли. В последствие обаче курсовете консолидираха около 72.5 рубли.

Резкият спад на курса на рублата е „критична ситуация” и Руската централна банка скоро ще вземе допълнителни мерки, заяви първият заместник-председател на банката Сергей Швецов, цитиран от АФП.

Ситуацията е критична. Само допреди една година, дори и в най-лошите си кошмари, не бихме могли да си представим такова нещо”, допълни той.

Вчера Руската централна банка рязко повиши основния си лихвен процент от 10,5 на 17 процента в опит да подкрепи рублата.

Според ръководителката на РЦБ Елвира Набиулина отслабването на курса на рублата се дължи най-вече на външни фактори. Решението на централната банка да повиши лихвата с 6,5 пункта има за цел да ограничи негативния ефект от отслабването на рублата, обясни тя.

Повишаването на лихвите на РЦБ ще доведе до повишаване на лихвите по депозитите в банките и това ще засили привлекателността на депозитите в рубли за населението, подчерта Набиулина.

Руската централна банка от началото месеца се намесва почти ежедневно в подкрепа на рублата, похарчвайки общо 5,9 милиарда долара, но неуспешно. С увеличаване на основния си лихвен процент на 17 процента, което е тройно повече от равнището му в началото на годината (5,5 процента), Руската централна банка се надява да овладее обезценяването на рублата, както и породената от него инфлация, за която се очаква да достигне 11,5 процента на годишна база.

Индексът РТС на Московската борса потъна с 10 процента заради новия спад на рублата, отбелязва АФП.

Основнитe причини за срива на руската валута са санкциите наложени срещу Русия и падането на цената на петрола. Днес цената за барел петрол сорт Брент падна под 60 долара за първи път от пет години.