Това обяви днес френският министър на финансите Мишел Сапен, цитиран от ТАСС. "Правителството на Франция ще продължи предишния курс. Това е необходимо в сегашния икономически контекст в Европа", заяви Сапен.

Той увери, че предприетите реформи са започнали дават резултат. Министърът отбеляза, че дефицитът в държавния бюджет за 2015 г. е преразгледан надолу - от 4,3 на 4,1 процента от БВП.

За тази година френското правителство залага на дефицит от 4,4 процента. Само че според анализаторите от Фич подобрението в тази посока не е достатъчно, тъй като през 2013 г. показателят във Франция вече е бил на равнище 4,1 процента.

В резултат снощи Фич понижи с една степен дългосрочния й кредитен рейтинг в чуждестранна и национална валута - от "АА+" на "АА" със "стабилна" прогноза. Правилата в ЕС изискват дефицит до 3 процента.

Фич отбелязва в мотивите за решението и това, че Франция е отложила до 2017 г. срока за изпълнение на това изискване. Освен това според рейтинговата агенция перспективите за икономическия растеж на Франция са слаби.