Вносителите на законопроекта смятат, че новите пари ще са конкурентни на западните и на руснаците няма да се налага да ползват чуждестранна валута. Новите руски пари засега все още нямат име, съобщи Нова Телевизия.

В петък руската валута удари нови исторически дъна от 57 рубли за долар и от 71 рубли за едно евро само ден, след като Централната банка на Русия повиши основните си лихвени проценти за пети път от началото на годината в опит да ограничи срива на местната валута и растящата инфлация.

От януари насам рублата загуби над 40% от стойността с оглед солидното понижение на петролните цени (също с над 40%), международните икономически санкции спрямо Москва във връзка с украинската криза, водещи до масивен отлив на капитали от Русия и прогнозите за предстояща икономическа рецесия през следващата година.

Основна причина за поредната обезценка на рублата е продължаващия спад на цените на "черното злато" до нови петгодишни дъна, тъй като износът на енергийни суровини (на петрол и на природен газ) формира почти половината от приходите в бюджета на страната.