В сряда Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание ратифицира договора за заем.

В подкрепа на новата ратификация гласуваха 107 народни представители, 39 „против” и 23 „въздържали се”. Парламентарните групи, които подкрепиха ратификацията са ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, предаде "Фокус".

С гласуването си депутатите ратифицираха Договора за заем между Република България и ЕЙЧ ЕС БИ СИ БАНК ПИ ЕЛ СИ, СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ, СИТИБАНК, ЕН ЕЙ (клон Лондон) и "УНИКРЕДИТ БУЛБАНК" АД - в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори, и "УНИКРЕДИТ БАНК" АГ (клон Лондон) - в ролята на агент, сключен на 8 декември тази година.

Това е договор за мостово финансиране с лихва от 1,08%, което да бъде погасено през 2015 година чрез емисия ДЦК.

"Ние се радваме, от една страна, че на международните пазари лихвата е много ниска, това означава, че евентуално ще бъде сключен договор при изгодни условия. Лошите новини са, че България влиза в дългова спирала", каза депутатът от ПГ "БСП-Лява България" Румен Гечев.

Според него другата лоша новина е, че в мотивите на МС няма обяснение как делът на този дълг от БВП ще започне да намалява. Третата лоша новина е, че от този дълг нито една стотинка не отива за българската икономика, каза Гечев.

"Разходите за лихви са повече от съвкупните средства, които се отделят за наука, култура и спорт взети заедно", заяви съпартиецът му Янаки Стоилов.

По думите му всеки български гражданин ще трябва да плати в следващите години над 3000 лева по този заем.

С всяко управление на БСП външният дълг на България нараства, репликира ги депутатът от ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров. По думите му всеки един мандат на БСП свършва с прекомерен дефицит.

"Прекомерният дефицит се финансира с дълг, т.е. наследството, което остави БСП – прекомерен дефицит сега се финансира с дълг, няма друго решение”, заяви Димитров.

Според депутата от ДПС Алиосман Имамов е притеснително това, че вземането на дълг става навик и че това е най-лесният начин за решаването на финансовите проблеми на една държава.

„Нека да си изтупаме бюджета, да се видят резервите, а такива има, и тогава да се вземе решение за дългове. Освен това нашата позиция по отношение тегленето на заеми е категорична – всеки заем трябва да води до увеличаване на БВП и това е гаранция за неговата ефективност. В противен случай, всеки заем има опасни последици”, заяви Имамов.

Народният представител от ДПС Йордан Цонев заяви, че винаги, когато става въпрос за дългово споразумение или какъвто и да е документ за държавен дълг, той е казвал, че трябва да бъдем много внимателни какви сигнали даваме, какъв анализ правим, препратки.

„Тези апели почти никога не са били следвани, но смятам, че наистина трябва да бъдем внимателни”, добави той.