Три фирми са подали оферти по поръчката: "Извършване като Сертифициращ орган на сертификационен одит на Разплащателната агенция на Република България за финансовата година, включваща периода 16 октомври 2013 г. - 15 октомври 2014 година."

Това е съобщил зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, цитиран от пресслужбата на МЗХ.

Той е подчертал, че за участие в процедурата по пряко договаряне са били поканени четирите най-големи одиторски компании - "Ernst & Young", "KPMG", "Deloitte" и "PricewaterhouseCoopers", като последната компания не е подала оферта.

Стойността на едната от получените оферти е с 20 на сто по-ниска в сравнение с офертите на останалите участници, е пояснил Грудев.

Съгласно всички изисквания на закона сме длъжни да пристъпим към допълнително изследване на така получената оферта. В рамките на следващите три дни фирмата, чиято оферта е с 20 на сто по-ниска, трябва да даде обосновка за ценообразуването, е коментирал още зам.-министърът.

По думите му вече съвсем смело и категорично можем да заявим, че Разплащателната агенция ще има избран сертифициращ орган, който в рамките на декември и на януари ще извърши одит на разходваните средства от Разплащателната агенция, за да може през февруари страната ни да изпрати одит от Сертифициращия орган на Европейската комисия.

Грудев е припомнил, че ако не бъде избран сертифициращ орган, който да провери разходите и да изпрати до края на януари сертифициращ доклад в Брюксел, страната ни ще трябва да върне 1,850 млрд. лева, които вече са възстановени от Европейската комисия.

В понеделник комисията, която е назначена специално за избора на сертифициращ орган, ще заседава отново и на базата на получените обяснения ще избере Сертифициращ орган на Разплащателна агенция.