Вложителите обвиняват турското правителство, че води банката към фалит, пише агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Банк Асия, която има над един милион вложители и 282 клонове, попадна в центъра на борбата за власт между президента Реджеп Тайип Ердоган и ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, чиито поддръжници са основали банката.

Ердоган (който преди да стане президент през август беше министър-председател) обвинява Гюлен, който живее в САЩ, че се опитва да го свали от власт, и се закани да продължи прочистването на институции като полицията и правосъдието, където се смята, че проповедникът упражнява влияние, от неговите последователи.

Показвайки лоялност към Ердоган държавни компании и институционални вложители са изтеглили по-рано тази година четири милиарда турски лири (1,75 млрд. долара), което се равнява на около 20 процента от общата стойност на депозитите в банката, според публикации в местните медии.

Много от клиентите на Банк Асия обаче са решени да помогнат, а техните нови депозити държат досега банката на крака, отбелязва Ройтерс, като цитира мненията на вложители в защита на банката и обвинения, че финансовата институция е обект на целенасочена кампания за провала й. Помощ изглежда идва и от други източници. Запознати със ситуацията казват, че когато изтеглянето на депозити е започнало по-рано тази година, централната банка е дала да се разбере, че е готова да предостави достъп на Банк Асия до своя резерв при проблеми с ликвидността, посочва още агенцията.

Според един от цитираните източници решението на централната банка е разгневило Ердоган, който обаче публично отрече каквито и да било дирижирани усилия за съсипването на банката. Не е известно как очерталата се безизходица ще бъде разрешена, отбелязва Ройтерс.

В интервю за турска телевизия през август вицепремиерът Али Бабаджан спомена възможността банката да бъде купена от държавата. Както отбеляза Бабаджан, държавната Зираат банк, която би желала да открие собствено подразделение за ислямско банкиране, би могла да купи Банк Асия. Съветник на Ердоган обаче отхвърли подобен план.