Кредитният портфейл на "Виктория" е разделен на обособени части по сегменти – големи и средни корпоративни клиенти, малък бизнес, жилищни ипотечни кредити, потребителски заеми с ипотека, отделно потребителски, овърдрафт и кредитни карти, съобщава Капитал Daily.

Необслужваните заеми също са пакетирани поотделно фирмени и на физически лица.

Миналата седмица бизнес и синдикати се обявиха против продажбата на кредитите, тъй като това ще доведе до ликвидация на трезора, вместо до оздравяване. Според тях КТБ все още не е във фалит и квесторите нямат законово право да продават активи на банката.

Три банки – Банка ДСК, Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Инвестбанк - са проявили интерес към целия портфейл на "Виктория", включително и към необслужваните. Българска банка за развитие (ББР) е заявила интерес към фирмените просрочия в портфейла и към пакетите малък бизнес и големи и средни корпоративни клиенти.

По закон функциите и дейността на държавната ББР са да подпомага развитието на малкия и средния бизнес, осигурявайки ресурс на достъпни за него цени, затова е странен интересът към лошия портфейл на големите клиенти. Най-голям интерес са предизвикали частите от портфейла, в които са пакетирани заеми "малък бизнес", ипотечните и потребителските кредити с ипотеки – 12 банки са заявили интерес към тези сегменти в портфейла. Следва проверка от кандидат-купувачите на портфейлите от кредити, за които са заявили интерес.

До 15 октомври трябва да подадат оферти, ако интересът им остане валиден и след проверката на състоянието на заемите. След това според графика, който БНБ обяви в свое прессъобщение на 16 септември, двамата квестори трябва да внесат подадените оферти в централната банка.

От БНБ уточниха, че покани за участие са изпратени само до банките.