Към 1 септември положителният нетен финансов резултат на 27-те работещи банки у нас е 556 млн. лв. Но като се добавят и затворените Корпоративна търговска банка и дъщерната ѝ ТБ "Виктория", общият резултат спада на 143.2 млн. лв. Това означава, че загубата на двете поставени под специален надзор банки е достигнала 412 млн. лв., пише в. "Сега".

Към края на юли работещите банки бяха на плюс с 489 млн. лв., а с отчитане на данните за групата КТБ резултатът на цялата банкова система намаляваше на 230 млн. лв. Това означава, че към края на юли групата КТБ е била на 259 млн. лв. загуба, а към края на август загубата е набъбнала със 153 млн. лв. до 412 млн. лв.

Вече над три месеца КТБ и "Виктория" остават затворени от БНБ, което неизбежно води до влошаване на състоянието им. До 20 октомври одиторите на КТБ трябва да изготвят окончателния доклад за състоянието ѝ.

Според финансовия министър Румен Порожанов това може да стане и по-рано. На база на пълните данни до 20 ноември акционерите на КТБ и други потенциални инвеститори ще могат да направят предложения за оздравяване на КТБ.

Междувременно квесторите започнаха подготовка за продажба на кредитния портфейл на банка "Виктория". Заинтересованите банки трябва да подадат оферти до 15 октомври. Бизнесът и синдикатите са против, защото смятат, че тези действия ще доведат до ликвидация на банката.