Според Божилов, който е част от Фейсбук групата, която организира протест пред БНБ заради кризата с КТБ, на базата на вътрешна информация Искров е изтеглил своевременно парите си.

Засега няма коментар от управителя на БНБ на тези твърдения.

Юристът прогнозира пред БНР ескалиране на протестите и засилване на натиска върху държавните институции за решаване на проблемите на вложителите в КТБ.

Очаква се и намесата на европейски съдилища, каза още Божилов.

"Дори се обсъжда възможността да се поиска спешна помощ от съда в Люксембург, така че да е заявен един иск, който да се разгледа в много кратък срок от време за нарушване на общностното законодателство", добави той.

КТБ бе поставена под тримесечен специален надзор на 20 юни. Тогава от БНБ обещаха банката да отвори врати на 21 юли, но това не се случи. Решение се очаква чак в средата на октомври.

Божилов подчерта, че има хора, които по една или друга причина точно в този момент са останали без работа и тези средства им трябват. Освен това има събирани пари по дарителски сметки, които са за лечение на тежки заболявания.

По-рано днес пред Нова телевизия икономистът Кольо Парамов обяви, че Иван Искров е потенциален затворник и очаква той да бъде арестуван. Нещата ще се развиват в негативна посока, ако той не напусне банката, добави финансистът.

Около 300 от Инициативен комитет на вложителите в КТБ, сред които и бившият министър на културата Вежди Рашидов, се заканиха да съдят държавата заради кризата с четвъртата по големина българска банка у нас.