Според премиера Арсений Яценюк правителството ще внесе идния вторник законопроект за бюджетна децентрализация, предаде БГНЕС.

"Той предвижда бюджетна автономия на местните органи. Ние (правителството) им даваме пълномощия и ресурси, но ще искаме отговорност. Занапред ще бъде така: колкото по-добре работиш, толкова повече ще печелиш", каза премиерът.

Броят на държавните служители в Украйна ще бъде съкратен с 30-50 процента, обяви правосъдният министър Павел Петренко. Обяснявайки необходимостта от такава стъпка, министърът заяви, че в държавния апарат в момента работят 250 000 чиновници, но ефективността им е ниска.

"Чиновник със заплата от 1200 гривни (100 долара) изначално не може да бъде ефикасен, затова в държавния апарат процъфтява корупцията. Нонсенс е когато официалните лица са бедни като църковни мишки, а роднините им са толкова успешни в бизнеса, че би им завидял и Рокфелер", коментира Павел Петренко.

Според обясненията му при назначаването на нови хора в министерството задължително ще се прави проверка на материалното им положение.