Това сочи публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Растежът на основните икономики в еврозоната, с изключение на Франция, не може да прикрие дефлационния натиск, който тежи върху региона два дни преди заседанието по паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Индексът на мениджърите по доставките (Пи Ем Ай - PMI) на Маркит (Markit) за сектора на услугите в еврозоната е скочил до 54,2 пункта спрямо 52,8 пункта през юни, макар че предварителните данни бяха за стойност от 54,4 пункта.

Комбинираният индекс Пи Ем Ай, който се основава на проучване сред хиляди компании от региона и се възприема като добър показател за растежа, е достигнал 53,8 пункта спрямо 52,8 пункта през юни. Първоначалната оценка бе за стойност от 54 пункта. Стойност от 50 пункта белeжи границата между растежа и свиването. Комбинираният индекс Пи Ем Ай е над тази граница 13-и пореден месец.

Според Маркит данните сочат, че икономиката на еврозоната расте с тримесечен темп от 0,4 процента. Проучването подсказва, че растежът в основните икономики на еврозоната набира на скорост, както сочи ускоряването на растежа благодарение на услугите в страни като Германия и Испания, отбеляза главният икономист на Маркит Крис Уилямсън. Притеснително е, че това все още създава твърде малко работни места, допълни той.

Комбинираният индекс за заетостта се е повишил от 50,7 пункта на 51 пункта, което е най-високото му равнище от септември 2011 година. Индексът на цените в сектора на услугите, който е под 50 пункта от края на 2011 година, е спаднал до 48,5 спрямо 49,2 пункта.

Инфлацията в еврозоната се понижи през юли до 0,4 процента, което е най-ниското равнище от разгара на финансовата криза преди пет години, отбелязва Ройтерс.