Това заяви вчера министърът на икономиката на южноамериканската република Аксел Кисильоф, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Президентът на страната Кристина Кирхнер и премиерът Хорхе Капитанич също обявиха, че Аржентина не е във фалит.

На пресконференция в Буенос Айрес Кисильоф окачестви решението на нюйоркския съдия Томас Гриеса, задължил Аржентина да изплати 1,33 милиарда долара на спекулативни инвестиционни фондове в ущърб на останалите 93 процента от кредиторите, приели условията за преструктуриране на държавните облигации, "безпрецедентен съдебен факт в историята".

Той припомни, че на 26 юни правителството на Аржентина плати 1,2 милиарда долара, от които 539 000 по сметка на Банк ъв Ню Йорк Мелън (Bank of New York Mellon). Тези средства бяха за притежателите на облигации, които са се съгласили на предложеното от Буенос Айрес преструктуриране на дълга.

Нюйоркският съдия Томас Гриеса обаче спря това плащане, посочвайки, че Аржентина първо трябва да се разплати с кредиторите, спечелили иска, на които са отсъдени 1,33 милиарда долара и определи 30 юли за краен срок.

Третата по големина южноамериканска икономика обаче не успя да постигне споразумение с кредиторите.

Фич понижи рейтинга на Аржентина до ”ограничен дефолт”

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) понижи рейтинга на Аржентина до степен "ограничен дефолт" - RD (restricted defolt).

Причината е, че страната не спази крайния срок за плащане на свои задължения по облигации, предадоха световните агенции.

"След като на 30 юли изтече 30-дневната отсрочка, Аржентина не успя да погаси плащанията по купона на облигации, емитирани по международното законодателство. Според критериите на Фич тази ситуация се определя като дефолт", посочи рейтинговата агенция.

Международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) остави без промяна рейтинга на Аржентина на ниво "Caa1", но определи перспективата й като "негативна", отбелязвайки, че невъзможността на страната да плати задълженията си по облигации ще ускори влошаването на икономическото й положение, предаде Франс прес.

Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's) пък понижи оценката за страната с една степен до селективен дефолт.