Това заяви по БНР депутатът от Коалиция за България Румен Гечев. Той разказа подробности за срещата миналата неделя в Българската народна банка с участието на експерти от БСП, ДПС, ГЕРБ, Асоциацията на търговските банки. Срещата бе наложителна, след като БНБ постави под надзор КТБ, а ПИБ бе атакувана от вложители, които изтеглиха близо 800 млн. лв.

Според информация в медиите на срещата от ДПС са поискали временна ваканция за банките. Предложението излязло от Йордан Цонев, а от ГЕРБ били готови да го подкрепят, ако нямало друг изход. На предложението се противопоставили депутатите от БСП и банкерите. Изказването на Светослав Гаврийски обърнало силите да не се предприема подобна стъпка.

"Привържениците на тази мярка твърдяха, че това е щяло да спре паниката. Но в действителност тя беше неприемлив риск, щеше да има сериозни последици за БВП", подчерта професор Гечев и добави, че в същото време българската държава разполагала с необходимия финансов ресурс.

"Не можехме да приемем, че ако от банките са излезли 1% от влоговете, а те общо възлизат на 60 милиарда лева, това ще създаде риск. Нека не забравяме, че имаме фискален резерв от 6 милиарда лева, от тях 2 милиарда лева свободни, а също така 2 милиарда лева в гаранционния фонд", припомни той.

Румен Гечев припомни, че такава мярка беше приложена неотдавна в Кипър, но там държавата е била фалирала и в САЩ по време на Голямата депресия (1929-1933).

По отношение на идеята за незабавно влизане на Международния валутен фонд в България на фона на изкуствено създадената от някои банкова криза в 2 финансови институции, според него тази теза е неправомерна и предизвиква усмивка във всички, които са учили икономика.

"МВФ никога не е давал пари за саниране на банкова система, той помага за изплащане на външен дълг, а ние сме много добре по този показател. Политиците трябва да внимават, когато правят такива екзотични предложения", препоръча професор Гечев.

Той смята, че държавата разполага с достатъчно ресурс, за да се отвори КТБ на 21 юли.

Предложението за заем от МВФ отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той предложи да вземем заем от фонда 5-6 млрд. долара.