С решението на антимонополния орган сделката е финализирана, тъй като купувачът получи вече разрешение от БНБ. На сайта на КЗК е записано още, че Комисията постановява незабавно изпълнение на решението си.

Цената на сделката не се споменава в решението на КЗК, което е от 9 април. Договорът за покупката бе подписан на 21 януари т.г., като обект на продажба са всички 92 090 621 акции с номинална стойност от 1 лев всяка, формиращи капитала на "Креди Агрикол България".

"Пазарът на дистрибуция на застрахователни продукти, на който оперира само придобиваното предприятие, няма да бъде засегнат в настоящата концентрация. Пазарът на факторинг услугите също няма да бъде засегнат. По отношение на останалите услуги/продукти не е налице хоризонтално припокриване, и в резултат на сделката не се очаква промяна в пазарните позиции на участниците (респ. в конкурентната среда)", пише още в решението на КЗК.

Според съобщението на КТБ, след сключване на договора, след придобиването "Креди Агрикол България" ЕАД ще бъде ребрандирана, но ще съществува като самостоятелна банка и ще предлага широка гама от продукти и услуги на своите клиенти, като фокусът ще бъде върху малкия и среден бизнес и търговията на дребно.

Това означава, че КТБ дава заявка за разширяване позицията си на пазара на банкиране на дребно.