Това прогнозира финансистът Стоян Александров, който е и бивш банкер, цитиран от в. "Преса".

Според него чести промени в банковото законодателство не са желателни.

Днес парламентът прие на второ четене промени в Закона за потребителския кредит. Премахнати бяха повечето такси и наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредита.

Не мога да разбера защо политиците застават на страната на кредитополучателите, а не на вложителите, коментира Александров, който в момента е преподавател в УНСС. Според него банковата система трябва да защитава спестителите, защото "ако аз взема кредит и не го върна, а вие си поискате парите от депозита, банката няма как да ви ги даде".

Според Александров е грешно да се говори само за лихви, като се сравняват равнищата им тук с тези в Западната Европа, където няма валутен борд.
"Едва когато България влезе в еврозоната, нещата ще се променят осезаемо", прогнозира той.

По думите му в последно време всички идеи, свързани с банките или енергетиката, са чиста проба политически пиар операции. Решение на проблемите всъщност не се търси, коментира той действията на правителството.

Александров смята, че нямат основание твърденията на фирми за бързи кредити, че след като се постави таван на лихвите им, това ще доведе до процъфтяване на лихварството. Финансистът казва, че това решение е било правилно, тъй като някои от тях "наистина прекаляват" и добавя, че лихварството също има правна стойност, ако са подписани договори. Но заемите не са за бедни хора, допълва финансистът.

Той коментира и че е основателна идеята да се въведе таван на таксите, събирани от частните съдебни изпълнители, защото не може дълг за 1 млн. лв. и за 10 хил. лв. да се тарифират еднакво.