Това заяви социалният министър Хасан Адемов по време на международната конференция на тема: "Работещи бедни - синдикални политики в подкрепа на най-уязвимите работещи на пазара на труда", цитиран от БГНЕС.

Форумът се провежда под егидата на Европейския работнически център. Участие вземат синдикалисти на политическо и експертно равнище от Италия, Франция, Белгия, Унгария, Полша и Румъния, както и социални партньори от България, между които представители на БСК, КНСБ, Икономическия и социален съвет, от Европейската анти-бедност мрежа и др.

Като страна-членка на ЕС приехме предизвикателствата на Стратегия "Европа 2020" и общата цел е да намалим броя на застрашените от бедност с 20 млн. души общо за съюза, а за нашата страна - с 260 000 души, каза министърът. Най-действеният инструмент в това отношение представлява минималната работна заплата, добави той.

Адемов отчете, че за последните 5 г. тя е нараснала с 41% и се предвижда умерено увеличение и през следващите две години с 40 лв. на година. По този начин ще се гарантира потреблението на най-нискодоходните от наетите, тези, които формират съвкупността на "работещите бедни", подчерта той.

През последните няколко години социалното министерство предлага методика за определяне на минималната работна заплата, посочи пред медиите министърът. Предложението обаче не среща подкрепа, както между социалните работници и работодателите, така и от Министерството на финансите.

Министърът настоява размера на минималната работна заплата да се определя в зависимост от обективни критерии каквито са производителността на труда, средната работна заплата, линията на бедност.

Имам усещане за разбиране от колегите от МФ и се надявам да убедим и работодателите, за да се съобразим както с интереса на т.нар. работещи бедни, така и да гарантираме интереса на работодателите. Притеснителното е, че в някои от регионите тази минимална работна заплата доближава средната за този регион, но това са въпроси, които могат да бъдат уредени, поясни Адемов.