Министърът заедно с премиера Пламен Орешарски участваха на среща с руския бизнес в България, организиран от БТПП. На срещата премиерът подчерта, че България няма да наложи вето на европейските санкции срещу Русия.

Според Папазов т.нар. "ро-ро" превози може да се наложат, тъй като автомобилните превозвачи може да имат проблеми с преминаването през Украйна за доставки в Русия. Вече има изразена готовност от няколко морски фирми да помагат за качването на товарите по море.

Министърът сподели, че е имало предложения за откриване на директни "ро-ро" линии между руски и български пристанища и родното Министерство на транспорта има готовност за посрещане на такъв товаропоток, още повече, че по думите му двете големи морски пристанища у нас - във Варна и Бургас, имат готовност за обработка на ро-ро кораби.

Папазов съобщи, че се водят и разговори за увеличаване на чартърните полети между Русия и България, за да се подпомогне туристопотокът между двете страни. Създаден е вариант за допълнителни полети, главно чартърни за лятото, за да нямат проблеми туристите, обясни Папазов. Той напомни, че всички чартъри се договарят в рамките на спогодбата между България и Русия от 1997 година.

Подготвен е текст на нова спогодба, която е изпратена на руската страна, като там се предвижда по-голям брой оператори да имат право да извършват чартърни полети. Спогодбата ще бъде подписана на следващото заседание на съвместната комисия, като министърът не се ангажира с конкретна дата за това.