Руският сайт вести.ру, цитиран от украинската агенция УНИАН, препредаде думи на еврокомисаря по енергетика на ЕК Гюнтер Йотингер, че преговорите ще бъдат отложени.

„Няма да опитвам да ускорявам хода на разговорите за газовите тръбопроводи, като например „Южен поток”. Дори напротив, такива преговори ще бъдат отложени, изтъкна Йотингер, цитиран от "Фокус".

Според еврокомисаря, няма спешна нужда да се търсят начини за увеличаване на вноса на енергия в Европа.

От Европейската комисия потвърдиха, че на фона на общите отношения Брюксел-Москва в момента, не е изключено да се забави работата по преговорите по междуправителствените споразумения за "Южен поток", сключени с Русия от 6 страни от Евросъюза, след които е и България, предаде БНР.

"Необходимо е да вземем предвид събитията в по-широк мащаб, включително отношенията ЕС-Русия", заяви на пресконференция в отговор на въпрос Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

Тя добави, че все още се цели обособяването на работна група по "Южен поток" на техническо равнище, за да се обсъдят съответните правни, политически и технически въпроси.

ЕК вече отчете, че двустранните споразумения по проекта не отговарят на правото на ЕС. За да се реши проблемът, шестте страни от Общността, през които ще преминава тръбопроводът, упълномощиха Йотингер (респективно ЕК) да преговаря с "Газпром" за промяна в споразуменията.

Същевременно Еврокомисията отложи вземането на решение по въпроса за предоставяне на достъп на „Газпром” до газопровода ОПАЛ, предаде РИА Новости, цитиран от "Фокус".

„Причината за удължаването е необходимостта от изясняване на допълнителни технически въпроси”, поясни Сабине Бергер.

Газопроводът ОПАЛ с мощност 36 млрд. куб. метра преминава през Германия, свързвайки „Северен поток” със съществуващите газопреносни мрежи.

На свой ред ЕК и германските власти са решили да продължат срока, в който да бъде произнесено решението за удължаването на правото на изключение от законодателството на ЕС за газопровода "Северен поток" (по правилата на ЕС за разпределението на собствеността, достъпа и таксите по преноса).
Формалната причина е, че са необходими допълнителни технически пояснения.

"Газпром" иска такова изключение и за "Южен поток".

Говорителят Антоан Коломбани изрази позицията на Брюксел, че ситуацията в Украйна не влияе на антимонополното разследване на Европейската комисия срещу "Газпром".

"Тези теми изобщо не са свързани помежду си", подчерта говорителят, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Зависимостта на Германия от руския газ е заплаха за суверенитета на Европа, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от АФП.

Доналд Туск възнамерява да обсъди тези въпроси с германския канцлер Ангела Меркел по време на посещението й в сряда във Варшава. Той допълни, че би искал да разбере "как германците биха могли да поправят някои икономически решения, за да предотвратят парализирането на Европа в момент, когято тя трябва да действа бързо и да приеме ясна позиция".

Орешарски: Подготовката по "Южен поток" не е спирала

Премиерът Пламен Орешарски заяви днес, че подготовката по "Южен поток" у нас не е спирала.

"Ще следим отношенията Русия-ЕС, но у нас подготовката по проекта не е спряла. Ние сме между страните, които най-малко сме заинтересовани от изостряне на отношенията, защото ще платим най-висока цена", заяви Орешарски.

Справка за потреблението на руски газ в Западна Европа

Белгия, Холандия, Испания, Франция, Великобритания и Италия разчитат на руските газови доставки до 25%.
Германия, Австрия и Полша са зависими в по-голяма степен.
Финландия и балтийските държави са напълно зависими от руския газ, цитира АФП данни на финансовата компания "Морган Стенли".