Това заяви народният представител от Коалиция за България Румен Гечев по време на представяне на мотивите при първото гласуване на законопроекта за Сметната палата, цитиран от БГНЕС.

Само преди дни от Сметната палата остро възразиха срещу подготвените промени в закона за институцията. От ръководството видяха безотговорност и възможност за натиск и сделки.

Освен Гечев останалите вносители на закона са депутатите Йордан Цонев, Петър Кънев и Сергей Кичиков.

Сметната палата е колективен орган, който се състои от 9 души - председател и 8 членове, се казва в законопроекта. Председателят и членовете се избират и освобождават от НС за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран.

За председател и членове се избират лица, които имат висше икономическо или юридическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и професионален опит в съответната област не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на Сметната палата.

Критериите за тяхното избиране – да не са били членове на правителството, народни представители, ръководители на централен или местен орган през последните три години, предхождащи избора, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и да не са лишавани по съдебен ред от правото да заемат определена длъжност.

НС ще избира председател на Сметната палата в срок до три месеца преди изтичането на мандата на действащия председател. В 14-дневен срок от избирането му, председателят прави предложение пред НС за избор на членове на Сметната палата.
Парламентът избира членовете на Сметната палата в 14-дневен срок от постъпване на предложението, а избраните председател и членове на Сметната палата встъпват в длъжност в деня на изтичането на мандата на лицата, на чието място са избрани.

Председателят и членовете не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.