В "Чирен" в момента има налични около 200 млн. кубични метра природен газ, които могат да задоволят потребностите на уязвимите потребители в страната за период от месец и половина до два месеца, предаде БТА по информация от Министерството на икономиката и енергетиката.

Съществуваща възможност за посрещане на нуждите от природен газ в страната е и местният добив от находището "Галата". По данни за 2013 г. то осигурява около 10 процента от потреблението на газ в страната.

Източник за алтернативни доставки е и съществуващата междусистемна връзка с Гърция, която от 1 януари 2014 г., в изпълнение на Регламент на Европейската комисия, осигурява техническа възможност за физически поток към България, съобщиха МИЕ.

Също в изпълнение на регламент на ЕК за сигурността на газовите доставки, още през 2012 г. от МИЕ е разработен и въведен План за действие при извънредни ситуации, в който е описана методологията на действията в ситуация на газова криза, както и Превантивен план за действие, съдържащ оценка на риска, посочиха още от МИЕ.

По-рано "Газпром" обяви, че отменя преференциалните цени на газа за Украйна и че е в състояние да пренасочи към азиатския пазар доставки за Европа.