"Докато американските политици от двете политически партии продължават да тичат напред-назад между Белия дом и Капитолия без да постигнат сделка, която да осигури нормалността на политическия процес, така прехвален от тях, може би е добър момент за обърканият свят да започне да обмисля деамериканизиране", коментира Чанг.

"Вместо да почита своите задължения като отговорна водеща сила, Вашингтон егоистично злоупотребява със статута на суперсила и създава още повече хаос в света чрез пренасочване на финансови рискове към чужбина, подбуждане на регионално напрежение, териториални спорове и откровени лъжи".

Според MarketWatch обаче няма реална опасност Китай да деамериканизира света в близко бъдеще. В момента няма добра алтернатива на американския долар като резервна валута.

Валутите на Япония и Китай просто не са подходящи, защото и двете държави работят със значителни излишъци по текущите си сметки. Преди кризата в Европа имаше надежда в някои кръгове, че еврото ще се конкурира с долара за позицията на глобална резервна валута. Но тази надежда вече я няма. Поради множество причини златото не може да служи за целта, тъй като обемът на златните резерви към общия размер на глобалната икономика и паричните потоци е твърде малък.

А и така световната икономика ще стане заложник на добива на злато. А докато доларът има статута на глобална резервна валута и ролята на САЩ ще остане на водещата икономическа и политическа сила в света, пише агенцията.