"Ограничаване през септември със сигурност е възможно. Мисля, че това ще зависи от данните", коментира главният икономист на Goldman Sachs пред Bloomberg.

Основният сценарий на банката засега остава, че Фед ще подлъжи програмата си за изкупуване на облигации за 85 млрд. долара месечно до декември, като икономиката на САЩ ще расте с по около 2% през следващите две тримесечия, а инфлацията ще остане по-ниска от 2%. Но при ускоряване на инфлацията или увеличение на заетостта с над 200 000 работни места на месец, Бен Бернанке може да промени политиката на Фед.

Според Goldman Sachs централната банка на САЩ е "устойчива на голямото затягане на фискалните условия", тъй като инвеститорите разпродават държавния дълг.

През май цените на облигациите с 10-годишен падеж регистрираха най-голямото си понижение от май 2010 г. насам. А от Goldman очакват доходността на книжата да нарасне до 2.5% през 2013 г. и до 3% през 2014 г. Засега от банката не прогнозират повторение на случилото се през 1994 г., когато Фед изненада пазарите с рязко покачване на лихвените проценти.