Идеята бе посрещната скептично от банкери, които не очакват особен ефект от промяната.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов прогнозира, че повече яснота за промяната ще има при приемането на бюджета за следващата година. „По-вероятно е идеята да бъде осъществена", заяви депутатът.

Георги Кадиев от „Коалиция за България" предположи, че прагът за отпадане на данъка ще бъде за влог до 1000 лв. Той цитира данни на БНБ, според които 70% от депозитите са под тази стойност. Според него извън необлагаемия минимум трябва да се приеме, че налогът ще важи за всички видове депозити.

При окончателното въвеждане на 10-процентния данък върху лихвите по депозитите предишните управляващи от ГЕРБ направиха лека отстъпка, като решиха, че той няма да важи за безсрочните влогове, каквито обикновено са детските. Те дадоха заден, след като отнесоха много критики, че посягат на спестяванията на децата.

В момента не се облагат и разплащателните сметки. В резултат банките започнаха да предлагат изгодни условия по разплащателни сметки и безсрочни влогове, за да се заобиколи плащането на данъка. С него не се облагат и лихвите по депозитите на партиите.