Благородният метал отбеляза понижение от 5,4% през месец май - спад за седми от последните осем месеца. В свой анализ за сайта Project Syndicate той мотивира в пет точки тази своя прогноза:

1. Рубини посочи, че златото поскъпва във времена, когато има сериозни икономически, финансови и геополитически кризи, известни като “финансов Армагедон“. Но това не означава, че то се ползва със статут на “инвестиция -убежище“, като той цитира рязкото понижение на цените на златото по време на глобалната финансова криза от 2008-а и 2009-a година.

2. Поведението на златото е най-добро във времена на висок инфлационен риск, тъй като се счита като хеджиращ инструменти срещу инфлация. Но въпреки агресивните стимулиращи парични политики на редица водещи централни банки, глобалната инфлация остава ниска и дори продължава да спада, което провокира и спад в цените на суровините, посочва Доктор “Смърт“.

3. Златото не осигурява доход за инвеститорите, за разлика от акциите, дълговите книжа и пазарите на недвижими имоти. С оглед сигналите за възстановяване на глобалната икономика, другите финансови активи осигуряват по-висока възвращаемост, така че кой се нуждае от златото, което беше много надценено спрямо акциите от началото на 2009-а година насам, пита “риторично“ Рубини.

4. Реалните лихви се намират във възходящо движение поради мнението, че Федералният резерв и другите централни банки ще започнат да обмислят оттегляне на даден етап от техните програми за “количествени улеснения“ и политики на почти нулеви лихви. Подходящото време за покупки на злато е в момент, когато реалната възвръщаемост от държавни облигации или от кешовата парична наличност е негативна, или пада, но в момента това не е факт, мотивира се Рубини.

5. Икономистът също така посочи, че силно задлъжнелите страни не карат инвеститорите да купуват злато, за да бягат далеч от държавните облигации. Всъщност редица от тези правителства притежават големи запаси в благородния метал, които могат да намалят, за да понижат своите дългове. Например Италия е една от страните, които могат да орежат част от своите огромни по размер златни резерви.

В заключение Нуриел Рубини каза, че златото остава “варварска отживелица“ без истинска стойност, използвано като застраховка срещу “нерационални страхове и паника“. Но инвеститорите могат да получат защита срещу екстремни финансови рискове другаде, посочи Доктор “Смърт“.