Социални помощи трябва да се дават срещу определени ангажименти. Ангажиментът ни в момента е тези, които получават социални помощи да работят в продължение на 14 дни по 4 часа на ден, представи идеята си Адемов.

МТСП ще започне работа в тази посока, да реформира изцяло социалното подпомагане, така че парите на българския данъкоплатец да стигат действително до тези, които се нуждаят, а не да генерираме професия трайно безработен, обеща министърът.

Според Адемов трайно безработните или една част от тях са неграмотни, или са с образование до 4-ти клас. Предложението за тях социални помощи да се дават срещу ограмотяване, срещу квалификация, за да може тези хора да придобият поне някакви трудови навици, подчерта социалният министър.

Адемов отново припомни, че в България цъка "социална бомба" и нови 80 хил. души през есента могат да останат без работа. Той поясни, че именно през есента предстои да приключат програмите за временна заетост, финансирани от европейската "Програма за развитие на човешките ресурси", с което ще се изчерпи и финансирането.

За увеличението на майчинските министърът каза, че ще се реши до два дни откога ще влезе в сила.
От ГЕРБ вече обявиха, че подкрепят увеличение на парите за майките и настояват това да стане от 1-ви юли, докато новото правителство залага увеличението да е от октомври.