Недоволството е срещу налаганата политика на строги икономии за справяне с дълговата криза в Европа.

Шествието посрещнаха части за борба с безредиците с кучета, водни оръдия и хеликоптери, но до сериозни инциденти не се стигна, съобщи БНТ.

Проявата се организира в навечерието на неделните общоевропейски протести. С лозунги "Човечността преди печалбата" демонстрантите стигнаха до полицейските заграждения край Европейската централна банка и връщаха служителите, тръгнали на работа.

Блокирани бяха и подстъпите към централата на Дойче банк. Много от банките в града призоваха хората си да ползват днес почивен ден след вчерашния официален празник в провинция Хесен.

"Смятаме за легитимна тази проява на гражданско неподчинение, защото политиката на Европейската централна банка и Тройката прави непоносим жизнения стандарт на хората в много европейски страни. Надяваме се, че този проблем ще се обсъжда по-често публично", заяви Роланд Суес - говорител на "Блокюпай".

Протестиращите обвиняват финансовите институции за рецесията в задлъжнелите страни от Еврозоната като Испания и Гърция.

"Проблемът е, че в наши дни има дисбаланс не между държавите, а между отделните социални слоеве. Според мен Тройката има прекалено много власт, при демокрацията тази система вече не е приемлива", заяви Анет Бот-демонстрант.

Отделни групи протестират срещу поскъпването на наемите и спекулациите с храните.

Има разрешение за събиране на максимум 200 души на летището във Франкфурт срещу расизма и депортациите. До 20 хиляди души се очаква да окупират бизнес-района на града в неделя на общоевропейските протести срещу рестрикциите, налагани от Тройката кредитори.