Това обяви на заседанието на обществения съвет по енергетика бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от служебното правителство Асен Василев, цитиран от БТА. Ексминистърът представи новия модел за изчисление на цената на тока по време на Обшествения съвет към МИЕ.
Методиката включва изключване от микса на част от скъпите мощности и спиране на субсидирането за някои от тях.

Основният принцип в модела, който предлагаме, е да се премахне кроссубсидирането и замитането на проблемите, обясни Василев. Друг принцип, към който моделът се придържа, е да се спазват точно европейските регламенти, без обаче "да се правим на по-католици от папата" , добави бившият служебен министър. Третият основен принцип, който е спазван, е да се работи на пазарен принцип като се търси възможно най-ниската цена за потребителите, стана ясно от представянето на министъра.

Крайният резултат на промените в енергетиката трябва да бъде нулево увеличение на цената на електроенергията, обяви по време на откриването на съвета новият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от „Фокус”. „Това, което сега предлагаме, не е крайният вариант, а само концепция на един модел. Варианта има нужда от корекции, затова има и Обществен съвет, където всеки да каже позицията си”, отбеляза той.

Цената на тока ще остане без промяна поне до 1 септември. В това увери председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова на влизане в Министерството на икономиката. Тя заяви, че в зависимост от бързината, с която Народното събрание промени законите за енергетиката и за ВЕИ, промяната може да влезе в сила и през октомври. Запитана какво увеличение на цената очаква, Харитонова заяви, че се надява то да е никакво.

В модела, който предлагаме, всеки е напълно платен, няма скрити разходи, няма недосъбрани надбавки, няма изкривени прогнози, няма скрити цени - всичко, което ползваме, е платено - това е възможно най-лошия вариант, който може да се случи, при положение че никоя от инициативите, които сме започнали, не се случи и въпреки това при този модел няма "дупка
" в енергетиката, каза Василев и добави, че "дупката" от 800 млн. лв. в системата по този начин е покрита.
Само преди дни ексминистърът обяви, че загубите в енергетиката са 2 млн. лв. на ден.

Според Асен Василев - най-недоволни от промените в методиката на ценообразуване на енергетиката ще бъдат ТЕЦ „Бобовдол”, ТЕЦ „Брикел” и част от топлофикациите, които отпадат от енергийния микс.

Централите, които до сега са разчитали на квота „общински доставчик”, ще трябва да разчитат на свободния пазар, и да станат по ефективни. Друга промяна ще има и за част от топлофикациите, които са получавали субсидии от електричество - кроссубсидиране, тъй като, ако не са високоефективни, ще получават по-малко, или няма да получават субсидии.

Василев обясни, че е застъпен принципа, след като регулираният пазар е около 65 процента от общото потребление на енергия в страната, то регулираният пазар да плаща 65 процента от задължително изкупуваната енергия , а свободният пазар, който е около 35 процента, да плаща съответно 35 процента от скъпата енергия. По този начин от цената за пренос падат трите добавки - за зелена, кафява енергия и невъзстановяемите разходи, предвиждат предложенията на служебния министър. Според Асен Василев по този начин ще се отпуши износът, защото цената за пренос ще бъде намалена.