Това показват данни на Евростат за регионалното ниво на безработица в ЕС през миналата година, цитирани от БТА. Сред първите 10 региона-отличници в ЕС с ниска безработица има 4 австрийски, 4 немски и по един холандски /провинция Зелант/ и чешки /област Прага/ - с нива на безработица около 3 на сто.

Най-високи нива на безработица са регистрирани в няколко испански области - автономният град Сеута /38,6 на сто/, Андалусия /34,6 на сто/, Екстремадура и Канарски острови - и двете по 33 на сто. В две гръцки провинции има нива на безработица 28-30 на сто, а други четири испански региона формират "черната десятка" на най-засегнатите от безработица региони в ЕС.

Регионите с най-висока мъжка и женска безработица са почти изцяло "окупирани" от две страни - Испания и Гърция. Нивата на мъжката безработица скачат от 24 на сто в Атика, /Гърция/ - до 33 на сто в Андалусия, /Испания/. Женската безработица варира от 30 на сто в Тесалия, /Гърция/ - до 50 на сто в Сеута, /Испания/.

Дългосрочната безработица в ЕС възлиза средно на 44,6 на сто и е доста разнообразна в различните региони, отчита европейската статистика.

У нас продължително безработните лица /от една или повече години/ са били 226, 6 хиляди, или 55,2 на сто от всички безработни лица /410 хиляди/, сочат данните на НСИ. Като най-засегнати от безработицата региони у нас се считат Североизточен - 18,2 на сто, Северен централен - 14,3 и Южен централен - 13,8 на сто.

По данни на националната статистика коефициентът на безработица през миналата година се увеличил с 1,0 процентни пункта в сравнение с 2011 г. и е достигнал 12,3 на сто. При мъжете коефициентът на безработица нараства с 1,2 процентни пункта, а при жените - с 0,7 процентни пункта, като достига съответно 13,5 и 10,8 на сто. Около 241 хиляди са били безработните мъже у нас и около 169 хиляди хиляди - безработните жени. Най-висок у нас е делът на безработните с начално или по-ниско образование - 52,5 на сто, с основно - 25 на сто, със средно - 11 на сто и с висше - едва 6 на сто, сочат данните на НСИ.