По повод вчерашното изявление на Пламен Орешарски, че поради намалените приходи се е отворила дупка в бюджета от над 1 млрд. лв, министърът коментира, че състоянието на държавната хазна е още по-тежко.

Към намалените приходи трябва да се прибавят още 800 млн. лв. дълг, чийто падеж е през август и 600 млн. лв. вноска към МВФ. Според него управлението на Бойко Борисов нарочно е заложило тези разходи за следващото правителство. Дългът от 800 млн. лв., който Дянков емитира за плащания към зърнопроизводителите можеше и да не бъде толкова краткосрочен, лаконичен бе Чобанов.

Министърът изрази своите притеснения и за намалените приходи. Той обяви, че ще бъде направен анализ какво е предизвикало тази ситуация и чак тогава ще бъдо взето решение за персонални промени в приходните агенции.

Относно рестартирането на проекта АЕЦ "Белене" министърът обяви, че засега няма основателни доводи за подобна стъпка.
Вчера премиерът Пламен Орешарски обяви, че по-скоро проектът ще бъде реализиран, тъй като в противен случай България ще бъде осъдена за 2.4 млрд. лв. от Росатом. Според Чобанов обаче проектът трябва да бъде преразгледан отново и да се търси частен инвеститор, ако се тръгне към неговата реализация. Фирмата, която ще го поеме ще бъде проучена обстойно, обеща той.

Новият финансов министър потвърди идеите от плана Орешарски за откриване на нови 250 хил. работни места. Според него обаче това трябва да стане не чрез субсидирана заетост, а чрез развитие на икономиката. В България има 250 хил. малки фирми, ако всяка от тях открие по 1 работно място целите ще са изпълнени, обясни Чобанов. Освен това са закрити над 100 хил. фирми за 4 г., част от които могат да възобновят своята работа, допълни той.

Според новия финансист номер 1 повишение на минималната работна заплата няма как да стане без рестарт на икономиката и успокояване на бизнеса, защото не може с магическа пръчка да скочат доходите.

Петър Чобанов обяви, че при представянето на бюджета за следващата година той няма да бъде представен като пица, както това направи Дянков преди години, а като нещо друго, което ще е значително по-добро.

Чобанов отрече програмата на кабинета да има категорична точка за реприватизация на ЕРП-тата. Според него не е сигурно, че това ще доведе до разрушаване на монопола, а и пари за изкупуване на държавния дял няма.

Под прицел може да попадне прокараният от служебния кабинет закон, който контролира разпределението на парите в държавните фирми в банките у нас. Чобанов не даде конкретна позиция, но обърна внимание на публикации в медиите, според които има вратички за заобикаляне на нормативния акт и трябва да се види дали реално закона работи.