Предложението е на общинския съветник от НДСВ Любомир Дацов. С това решение общината прехвърля топката в полето на изпълнителния директор на банката. Той трябва да наеме оценител на акциите и след това общинският съвет да вземе решение дали иска да ги продаде.

По думите на Дацов процесът може да трае около една година, но това е първа стъпка към продажба на Общинска банка. Аргументите за предложението на Дацов са два. Според него не може едно политическо тяло като Столичния общински съвет да управлява банка, която е обществено тяло. "Това вреди на бизнеса и трябва да се отстрани дразнителят, а и общината няма нужда от банка", обяснил вчера Дацов пред вестника.

Другият аргумент на финансиста е, че до няколко години в процеса на консолидация в банковия сектор общината ще трябва да отделя голям ресурс, за да увеличава капитала, ако иска банката да се развива. По думите му това е начин да се мисли в бъдещето.

Столичната община си върна контрола върху банката в края на миналата година с помощта на БНБ. Тогава централната ни банка отне временно правото на глас на няколко дребни акционери - фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. На практика те управляваха финансовата институция, тъй като имаха блокираща квота при решенията на общото събрание.

След решението на БНБ столичната община успя да увеличи дела си с апортна вноска на имоти, оценени на 5.9 млн. лв, както и да промени устава на банката. В момента заедно с други 16 общини и общински дружества неприватизираният дял е общо 73%.