Комисията обаче трябва да има предвид, че действията й не трябва да водят до заплаха за непрекъснатостта на електрозахранването на потребителите в страната, както и до нарушаване на възможностите за развитие на конкурентен вътрешен пазар на електроенергия и природен газ. Това са част от задълженията на ДКЕВР като ключов държавен орган, който има правомощия да регулира дейностите в енергетиката, казват от КЗК.

Казусът с отнемането на лиценза на чешката компания, оперираща в България, се породи след уличните протести през февруари срещу високите сметки за ток. Ескалацията на протестите доведе до падане на правителството на ГЕРБ и предсрочни избори, провели се на 12-ти май. В опит да удовлетвори народното недоволство експремиерът Бойко Борисов обяви, че ще поиска отнемането на лиценза на чешката компания.

Междувременно бяха стартирани масирани финансови проверки в трите електроразпределителни компании. Откритите нарушения бяха санкционирани по надлежния ред, но въпросът за лицензията на ЧЕЗ остана открит. Последното развитие по темата даде основания да се смята, че най-вероятно ще бъде постигнат компромис с компанията, чиито представители изразиха желание да продължат да работят в България при стриктно спазване на всички нормативни изисквания, залегнали в националното и европейското законодателство.