Той съобщи пред български журналисти в Брюксел, че тази тема е била засегната на днешното заседание на Европейския съвет в светлината на приетата по-рано тази седмица резолюция от Европейския парламент, съобщи БТА. 

Не може от една страна да има ограничен обществен ресурс, да се говори за справедливост, а от друга страна този толкова ограничен ресурс да се дава на едни, които още в момента, в който са решили да създадат офшорната фирма, са казали на целия свят, че не искат да плащат данъци, поясни той. Това са бъдещи идеи, които бих подкрепил категорично, уточни Плевнелиев. Той добави, че би следвало да се видят истинските собственици на медиите. Това е въпрос на законодателна инициатива и на политическа отговорност, коментира държавният глава.

Президентът поздрави служебното правителство за вчерашното решение за въвеждането на ясни правила за управлението на парите на държавните предприятия. Това е смело, важно и мъдро решение, с което се въвеждат ясни правила за държавните дружества, коментира той.

Голяма част от енергийните предприятия у нас държат парите си в една банка, някои в повече от 80 процента. Банката е Корпоративна търговска банка, това го знаете много добре, заяви Плевнелиев. С въведените правила не се визира една, втора или трета банка, те бяха подготвени по прозрачен начин, съгласувани с Асоциацията на търговските банки и вярвам, че много скоро ще влязат в сила, допълни той.