В КТБ и Юробанк И Еф Джи са вложени 72 на сто от средствата на държавните предприятия и търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират, с балансова стойност на паричните средства над 3 000 000 лева и нетна експозиция към една банка над 25 на сто. Това сочат публикуваните днес данни на Министерството на финансите, цитирани от Дарик.

Към 31 март 2013 г. в Корпоративна търговска банка са депозирани 31.33% от въпросните пари, а в Юробанк И Еф Джи - 40.96%.

Досега делът на депозитите на държавните предприятия в банките беше определян като търговска тайна, но днес от Министерския съвет беше прието постановление за допълнение на правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, с което данните стават публични.

Данните на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма пък показват, че 59.44% от средствата на НЕК ЕАД са вложени в КТБ. Там са депозирани и 96% от парите на Булгартрансгаз АД, 88.20% от парите на Български енергиен холдинг ЕАД, 90.85% от парите на Булгаргаз ЕАД.

В Централна корпоративна банка са вложени 42.52% от парите на БАЕЗ ЕАД, 99.95% от парите на НК Индустриални зони ЕАД и 96.93% от парите на Ел Би Булгарикум АД. АЕЦ Козлодуй ЕАД пък държи 42.54 на сто от депозитите си в Инвестбанк АД.

Експозициите на предприятията под шапката на министерството на отбраната, отговарящи на горепосочените условия, са съсредоточени в три банки. ТЕРЕМ ЕАД държи 36.76% от депозитите си в Първа инвестиционна банка АД и още 35.26% в Централна кооперативна банка АД. 100% от депозитите на Снабдяване и търговия-МО ЕООД пък са вложени в Корпоративна търговска банка АД.