Силуанов изтъкна пред журналисти, че вчера са се състояли последните преговори (с министъра на финансите на Кипър). "Преговорите приключиха", добави той. "Техните предложения бяха следните: да се създаде държавна компания с предаване на активите на газовите находища и да се предложи на руски инвеститори да влязат, да купят облигации с последващо влизане в акциите. Нашите инвеститори разгледаха въпроса и не проявиха интерес", посочи Силуанов.

Що се отнася до инвестиционния фонд, който планирали да създадат кипърците, той поясни, че "в този инвестиционен фонд те искали да предадат акциите на тази компания, на банките и други активи". "Те ни предлагаха да влезем в тези банки. Но нито една наша търговска организация не изрази такова желание", допълни министърът.
"Въпросът за предоставяне на държавен кредит не е разгледан, тъй като европейската страна установи пределен праг на дълга, над който те не трябва да достигат, а предоставянето на кредит би означавало да се прехвърли този праг", подчерта Силуанов. "Очакваме решение на тройката, въз основа на което ще реагираме и ще вземем решение за нашето участие в част от преструктурирането на дълговете", каза той.

Кипърският финансов министър Михалис Сарис ще се върне у дома от Москва с празни ръце, след като след два дни кризисни преговори не успя да издейства подкрепа за продължаване срока на погасяване на заема или за евентуален нов кредит, отбелязва Ройтерс.

Самият Сарис заяви пред агенция АМНА преди завръщането си в Никозия, че Кипър не е искал от Русия нов кредит, а е представил предложения за инвестиции на руски фирми в кипърски компании или ценни книжа в замяна на бъдещи приходи от експлоатация на газови находища. Той допълни, че "на срещите снощи с руския финансов министър Антон Силуанов му е бил даден отговор от руска страна, който не предвижда нищо, освен продължаване на сроковете и подобряване на условията за изплащане на първия руски кредит от 2,5 милиарда евро", отпуснат на Кипър през декември 2011 година.

Сарис подчерта, че на преговорите не е повдиган въпросът за нов руски заем, тъй като това би усложнило ситуацията с държавния дълг на Кипър. Освен това Михалис Сарис категорично опроверга, че е правено предложение от руска страна за влизане на Кипър в намиращия се под руско влияние Евразийски съюз или за излизането на републиката от Европейския съюз или еврозоната.
Напротив, подчерта той, Русия се е отнасяла към Кипър по време на преговорите като към член на ЕС, който трябва преди всичко да реши проблемите за спасяване на своята икономика в рамките на Евросъюза.

Руските компании Газпром и Роснефт не са заинтересовани от предложението на Кипър за руски инвестиции в офшорните газови залежи на острова, съобщи по-рано днес пред журналисти източник от руското министерство на енергетиката. "Засега няма никакъв резултат", посочи той след преговорите, припомняйки за проблема за спорната с Турция територия.

Вчера Газпромбанк заяви, че преговаря за придобиване на бизнес в Кипър. Първият вицепрезидент на банката Екатерина Трофимова отбеляза, че разпространението на информация за участие на банката в различни проекти се прави от властите в Кипър, за да покажат, че правителството има алтернативи (на предложените условия от ЕС). "Рисковете са прекалено големи и качеството на балансите на кипърските банки буди съмнение, поради което е необходимо да се направи задълбочен анализ на тези активи", допълни Трофимова.

Финансовите министри на еврозоната призоваха Кипър да каже как ще постигне споразумение с международните кредитори, което да спаси страната от банкрут, след като кипърският парламент отхвърли предложените условия за сделката.
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пък заяви, че еврозоната ще реши проблемите си самостоятелно и без участието на руски капитал. "Много важно послание е, че членките на валутния съюз действат заедно и не се нуждаят от руския капитал, за да решат проблемите си", посочи Шулц.