В еврозоната за последните три месеца на 2012 година е отчетен спад от 0,6 на сто след свиването от 0,1 на сто от юли до септември. На годишна основа БВП се е понижил с 0,6 процента в ЕС и с 0,9 на сто в еврозоната спрямо годишния спад от 0,4 и 0,6 на сто през предходните три месеца.

В България се наблюдава нарастване на БВП от 0,5 на сто в сравнение с последните три месеца на 2011 година след също такъв годишен растеж през третото тримесечие на 2012 година.

„Растежът на българския БВП за четвъртото тримесечие на 2012 г. е 0,5%, а за цялата минала година се очаква да е общо около 1%. Това ни нарежда на пето място по икономически ръст в целия ЕС след Естония, Полша, Латвия и Литва“, посочи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от Информационна агенция „Крос“.

Той коментира, че за нас новината е добра, но е притеснително за шестте най-големи икономики, които за първи път от 2009 г. насам бележат икономически спад и това води до сравнително негативния общ резултат за ЕС. Очакванията за тях, с изключение на Германия, са тази тенденция да се запази и през настоящата година и това неминуемо ще се отрази върху българската икономика, защото тези държави са наши основни търговски партньори в рамките на съюза, разяснява министърът.

За сравнение - през четвъртото тримесечие на миналата година БВП на Съединените щати е останал стабилен спрямо предходните три месеца (+0,8 на сто за третото тримесечие), а на годишна основа има покачване от 1,5 процента спрямо +2,6 годишен растеж за тримесечието от юли до октомври.

За цялата 2012 година БВП се е понижил с 0,3 на сто в ЕС и с 0,5 процента в еврозоната.