Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2012 г. намаляват с 42.2 хил., или с 2 на сто спрямо края на септември, като достигат 2.09 милиона, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), предаде БТА . 

Спрямо края на третото тримесечие на 2012 г. най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 15.4 на сто. Увеличение на наетите е регистрирано в "Административни и спомагателни дейности" - с 1.7 на сто, "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 1.4 на сто, и "Образование" и "Култура, спорт и развлечения" - с 0.8 на сто.

В края на декември 2012 г. наетите по трудово и служебно правоотношение са с 45 хил., или с 2.1 на сто по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Преработваща промишленост" - с 18.4 хил., и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 9.6 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 8.2 на сто, и "Други дейности" - с 6.9 на сто.

Средната заплата за октомври е 776 лв., за ноември - 778 лв., а за декември - 812 лева.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. средната заплата се увеличава спрямо третото тримесечие на 2012 г. с 4.6 на сто, до 789 лева.
Най-много са се увеличили заплатите в образованието, здравеопазването и социалната работа, отчита статистиката. По-малки са обаче заплатите в селското, горското и рибното стопанство. В сравнение с последните три месеца на 2011-а, статистиката отчита увеличение на заплатите в частния сектор с почти 11 процента, а в обществения - с почти 4 на сто.

През четвъртото тримесечие на 2012-а година най-висока средна работна заплата са получавали хората, които се занимават със създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения. Техните доходи от трудов договор са средно 1 832 лева, изчислява Националният статистически институт. На второ място, със среден месечен доход от 1 561 лева, са заетите с производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива. На трето място по най-добри доходи, с 1 503 лева средна работна заплата, са финансовите и застрахователните дейности.

Най-ниско платени през четвъртото тримесечие са били заетите в хотелиерството и ресторантьорството - с 518 лева, както и административните и спомагателните дейности - там средната работна заплата е 504 лева на месец.

Средният осигурителен доход за декември е 661,75 лева, съобщи НОИ. При изчисляване на новоотпуснатите пенсии през януари 2013-а г. ще се ползва средномесечният осигурителен доход за 2012-а г., който е 618,06 лева, уточняват от статистиката.

Още за безработицата: Всеки трети, завържил образование в ЕС, не може да си намери работа