Така през следващите седем години горният праг на разходите на ЕС по общите програми ще бъде 960 милиарда евро, което е с 80 милиарда по-малко от поисканото от Европейската комисия и представлява намаление на дългогодишната финансова рамка с близо 3 процента.

Съобщението за споразумението по бюджета направи президентът на ЕС Херман ван Ромпой в Туитър.

Срещата, която продължи почти без прекъсване 25 часа, се превърна в победа за британския премиер Дейвид Камерън, изтъква ИТАР-ТАСС. Той зададе тона на дискусиите и оглави групата страни, настояващи за по-големи намаления на разходите в почти ултимативна форма. Неочаквано за мнозина Камерън получи подкрепата на германската канцлерка Ангела Меркел. "Това не е чудотворен компромис, а приемлив", изтъкна европейски източник, цитиран от АФП.

Двете основни политики на ЕС оцеляха: Общата селскостопанска политика (ОСП), получи малко повече от 1 милиард евро в сравнение с предишното предложение на президента на ЕС Херман ван Ромпой от ноември.

Кохезионният фонд за най-бедните региони, по-специално страните от Източна Европа, получава допълнително 4,5 милиарда евро. Създава се и нов фонд за младежката заетост с около 6 милиарда евро.

За сметка на това европейските чиновници ще трябва да затегнат коланите заради орязването на 1,5 милиарда евро от средствата, поискани от комисията.

Отстъпките, които ползват Великобритания, както и Германия, Холандия и Швеция, се запазват. Дания получава исканото от нея намаление.

Ръководителите на политически групи от Европейския парламент обаче предупредиха, че няма да приемат бюджетното споразумение, предаде ДПА. В обща декларация те посочват, че "това споразумение няма да укрепи конкурентоспособността на европейската икономика, а ще я отслаби. Това не е в интерес на европейските граждани." Авторите изразяват съжаление, че Ван Ромпой не е е разговарял и преговарял с евродепутатите през изминалите месеци.

Говорител на германската канцлерка Ангела Меркел заяви в Туитър след постигнатото споразумение по бюджета, че ЕС е показал способността си да действа решително, когато се налага. От пресслужбата на Камерън посочиха, също в Туитър, че бюджетът ще бъде орязан, както се очакваше, за първи път в историята.

Френският президент Франсоа Оланд приветства добрия компромис на 27-те. По думите му тези 960 милиарда евро несъмнено са най-високата част от диапазона, която беше възможно да се постигне.