Във форума участва и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Обсъдени бяха аспекти на предложението за "Гаранция за младежта" с оглед подпомагане на целта за постигане на съгласие на препоръката на Съвета за следващото заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и въпроси на потребителите (ЕПСКО) в края на този месец, се посочва в съобщение на социалното министерство.

България изразява своята принципна подкрепа за приемането на препоръката на Съвета. По този начин ще се подпомогнат действията на национално ниво за намаляване на младежката безработица, отбеляза министър Младенов. Той отчете мерките, които правителството изпълнява за активиране на младите хора в обучение или заетост, повишаване на тяхната конкурентоспособност и интеграция на пазара на труда.

Агенцията по заетостта (АЗ) ще продължи да насърчава работодателите за разкриване на нови работни места, за осигуряване на качествена заетост в условията на активно социално партньорство. Това подчерта Младенов на дебата за ролята на обществените служби по заетостта на европейско ниво. В бюрата по труда през 2012 г. са се регистрирали 4011 неактивни младежи до 29-годишна възраст в резултат от действията на ромските медиатори, обучени по национална програма "Активиране на неактивни лица", отбеляза министър Младенов.

През 2013 г. по програмата ще бъдат наети 35 психолози и 10 мениджъри. Те ще провеждат информационни кампании, индивидуални и групови срещи с неактивните лица, срещи със социални партньори, неправителствени и работодателски организации. През 2012 г. са проведени 40 специализирани младежки трудови борси, на които работодателите са обявили 2350 свободни работни места, каза Младенов. Като резултат статистиката на АЗ сочи, че 1900 младежи са започнали работа на първичния пазар, от които около 690 не са били регистрирани в бюрата по труда.

Работното посещение на Младенов в Ирландия днес ще приключи със среща с български граждани в сградата на посолството на България в Дъблин, се допълва в съобщението.