Централните банкери решиха да бъде запазена рекордно ниската водеща лихва на франкфуртската институция на равнище от 0,75 на сто, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Икономиката на еврозоната се сви през второто и третото тримесечие на миналата година, покривайки техническото определение за рецесия, и се очаква спад и през четвъртото тримесечие, отбелязва Ройтерс. "Икономическата слабост в еврозоната вероятно ще продължи в началото на 2013 година", посочи Драги.

"По-късно през 2013 година очакваме икономическата активност постепенно да се възстанови, подкрепена от нашата парична политика за стимулиране на икономиката, засиленото доверие на финансовия пазар, както и укрепването на глобалното търсене", допълни европейският централен банкер.
Днешната прогноза на Драги за годината е сходна с обявената от него преди месец, отбелязва Ройтерс. Инфлацията в еврозоната вероятно ще спадне под целевите 2 процента, определени от банката, през идните месеци, допълни шефът на ЕЦБ.

Поскъпването на еврото е признак за възвръщане на доверието в еврозоната, заяви днес пред журналисти във Франкфурт Марио Драги, цитиран от Франс прес. Той припомни, че неговата институция няма определена цел по отношение на обменния курс.