Днес депутатите приеха промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат изваждане от забранителния списък за приватизация на "Международен панаир – Пловдив” АД и Национална агенция „Музика” ЕООД. Предвижда се и изваждане на ВМЗ „Сопот” от този списък.

Държавата изгуби контрола върху Пловдивския панаир по време на управлението на Тройната коалиция. Тогава миноритарният собственик в компанията - пловдивския бизнесмен Георги Гергов, предизвика общо събрание, на което бе увеличен капитала на дружеството. Държавата не се възползва от своите права и остана с 49% в него. С идването на новото правителство на власт икономическият министър Трайчо Трайков атакува пред съда увеличението на капитала, но успя да спечели делото само на 1-ва инстанция пред Пловдивския окръжен съд. С решение на Върховния касационен съд от 5.07.2012 година съдът оставя в сила сегашното разпределение на капитала на панаира, в което държавата няма мажоритарно участие. Бизнесменът Георги Гергов пък стана шеф на БСП в Пловдив и е основен спонсор на партията.

Държавата не може да упражнява ефективен контрол като собственик в Пловдивския панаир, защото участието е под 50, каза Диан Червенкондев от ГЕРБ. „В момента държавното участие е поставено като един обикновен наблюдател, без да има право да свиква Общо събрание, без да взима дивиденти. Цялостната приватизация беше порочна”, добави той. Трябва да се намери най-добрата цена за държавната част от Пловдивския панаир. Трябва публично да се извърши приватизацията, каза още Червенкондев.

Това е трагичен ден за пловдивчани, заяви депутатът от „Атака” Павел Шопов. С този акт приключва неуспешно моята борба за спасяване на Пловдивския панаир, коментира депутатът. Престъпната приватизация беше осъществена при различни управления, добави той. Съдбата на Пловдивския панаир ще е същата като на „Балкан” и „Кремиковци”, подкрепи го съпартиецът му проф. Станислав Станилов.

Срещу отпадане на Пловдивския панаир от списъка възрази и депутатът от Коалиция за България Георги Пирински. Той заяви, че с отпадане на панаира от приложение 1, той ще стане публично дружество. „Има дружества, които по характера на своята дейност не са чисто търговски. Те имат обществени функции. Дружеството може да се развива с държавно участие”, каза още бившият шеф на НС.

Зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Менда Стоянова се обърна към левицата с думите: „Вие предлагате държавата да изкупува обратно частния дял. Предлагате това, което вие подарихте на частния собственик, сега държавата с парите на всички данъкоплатци да го изкупи на пазарна цена обратно”. Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев определи дебата по промените като цирк. „Човек, като остане по-дълго в политиката, се превръща в наглец”, зави Велчев. „За председател на парламентарна група трябва да имате повече аргументи, отколкото квалификации”, репликира Янаки Стоилов от Коалиция за България.

Според независимия депутат Димитър Чукарски приватизацията на Пловдивския панаир започва от синьото управление на Пловдив.