Двамата лидери се срещнаха в една зала на стадиона за 45 минути, за да разговарят за проекта за бюджет на Общността за периода 2014-2020 година, който ще бъде обсъден на Европейския съвет. Двете страни са на коренно различни позиции по бюджета на ЕС. Германия защитава мерките за икономии и иска свиване на бюджета, докато Франция настоява за по-широк бюджет, който да възстанови растежа.

Говорител на Меркел заяви след срещата, че разговорите са били "кратки, но интензивни", като целта е била "да се види как би изглеждало споразумение по бюджета", основният залог на срещата на върха в Брюксел.

След разговорите двамата лидери, които са страстни футболни фенове, седнаха един до друг на трибуните, за да гледат приятелската среща Германия-Франция, която завърши с 2:1 в полза на германците. Мачът беше организиран в рамките на 50-годишнината от френско-германското помирение, тържествено отбелязана в Берлин преди две седмици в присъствието на правителствата и парламентите на двете страни.

Премиерът Бойко Борисов също пристига днес в Брюксел за участие в двудневното заседание на Европейския съвет. На първата си среща за тази година държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят отново проекта за бюджет на Общността за периода 2014-2020 година.

В поканата си до участниците в срещата председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отбелязва, че необходимостта от утвърждаването на размера и обхвата на бюджета става спешна. По неговите думи, без постигането на съгласие при предстоящото заседание плавното изпълнение на програмите на ЕС ще бъде поставено под въпрос.

Ван Ромпой изразява очакването, че предложението му за бюджет от ноември миналата година, което бе отхвърлено от европейските ръководители, с някои нови преработки би послужило като основа за постигането на сделка този път. Днешната среща ще започне с излагането на неговите виждания, къде могат да бъдат допуснати и постигнати компромиси. Утре ръководителите на държавите от ЕС ще разговарят по търговски въпроси, както и за промените в арабския свят и за обстановката в Мали.