Новината съобщи пред Дарик Иванка Иванова, председател на структурата на КНСБ в завода, цитирана от Дарик. От мениджърския екип са настоявали да бъдат освободени 900 души, но в крайна сметка профсъюзите успели да намалят бройката.

Очаква се днес следобед ръководството да започне да връчва покани на оръжейниците за прекратяване на договорите им по член 331 от Кодекса на труда. Работниците трябва да получат минимум по четири брутни заплати. От началото на януари досега 60 оръжейници доброволно са напуснали ВМЗ по различни причини. Част от тях са си тръгнали заради неизплатените възнаграждения, а други са се пенсионирали.


Заплатата на освободените оръжейници от ВМЗ Сопот зависи изцяло от частниците, които ще ги наемат. Ако се налага на такива хора да пътуват има различни алтернативи, за да не вадят пари от джоба си за това. Една от тях е оперативна програма към МТСП. Това пък заяви в ефира на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. В момента има две посоки, в които се върви по отношение на проблема с ВМЗ - Сопот. При едната се полагат усилия за възстановяването на завода, а при другата частният бизнес от региона да наема на работа оръжейниците, допълни министърът. Той съобщи, че ще има индивидуални консултации с работниците от завода. Ще се предостави и възможност на всички служители, които искат да се преквалифицират.  "Всичко вече зависи от самите хора", каза Тотю Младенов.

През седмицата стана ясно, че бизнесът може да поеме на работа около 400 човека от съкратените във ВМЗ. Първоначално те ще получават минималната работна заплата, докато трае обучението им. Впоследствие заплатите в някои фирми могат да достигнат до 550 лв. Общините също имат възможност временно да поемат около 500 човека от съкратените.

Министърът на труда и социалната политика отново съобщи, че през тази година държавата ще положи усилия да намали безработицата при младите хора. Младенов поясни, че това ще стане с оперативни програми. Чрез тях работа може да си намерят и хора, на които им остават няколко години до пенсия.

Относно майчинските, техния размер и периода на получаването им, министър Младенов съобщи, че всичко е обвързано с осигуряването. Според него е редно да има дискусия по тези въпроси. Той припомни, че България е рекордьор по продължителност на майчинство. "Най - правилно е майката да сключи договор с НОИ и да каже как иска да си получава майчинските", заяви министърът.

Тотю Младенов коментира и грешката с депутатските и министерските заплати, които бяха увеличени. Той съобщи, че тя вече е коригирана. Министърът припомни все пак, че в България наистина се е тръгнало от много нисък праг на минималната заплата. По думите му, управляващите също искат тя да расте по-бързо.