"Считаме, че в рамките на приходите, които сме утвърдили в цените, дружествата могат да продължат да извършват своята дейност", добави той, цитиран от “Фокус”. 

Неразбориите с цените на тока от юли 2013 г. започнаха в края на миналата година, когато от ДКЕВР обявиха, че той може да поскъпне с 3-4%. Последва незабавна намеса на икономическия министър Делян Добрев и още на следващия ден от комисията обявиха, че електричеството няма да поскъпва, но не направиха прогнози за цената.

„Всички резерви на системата бяха използвани максимално, за да имаме приемливи цени на енергията в страната. Продължаваме да бъдем с най-ниските цени по абсолютна стойност”, каза още Ангел Семерджиев.
По негови думи - всички фактори, които влияят на повишаване на цените, няма да се вдигат и да влияят на крайната цена.
"Тяхното намаление ще се отрази върху крайната цена и тя няма да се вдига заради тези добавки – зелената добавка, добавката за високоефективно производство и добавката за невъзстановяеми разходи”, добави шефът на ДКЕВР.

През септември миналата година регулаторът свали преференциалната тарифа на зеления ток със задна дата, като въведе временни тарифи за достъп до мрежата на НЕК и на електроразпределителните дружества за всички централи, които произвеждат ток от слънце, вятър, вода и биомаса.