Остава неясна съдбата на хилядите работници от ВМЗ-Сопот. Преговорите между синдикатите и ръководството на предприятието продължиха повече от 10 часа до късно снощи.

Министерството на икономиката и изпълнителният директор Иван Стоенчев настояват да бъдат съкратени 900 души. Профсъюзите обаче държат да бъдат освободени не повече от 500 служители. Двете страни трябва да да изготвят оздравителната програма за спасяването на завода. От КТ "Подкрепа" съобщиха, че са получили икономическите и финансови разчети на мениджмънта, но след анализ преговорите ще продължат на ниво министри.

В момента 280 от служителите са със спрян ток заради неплатени сметки. За 300 от служителите, които са в най-тежко социално положение, и за техните семейства, община Сопот ще осигури по един обяд на ден.

При евентуални съкращения във "ВМЗ" ЕАД община Сопот може да назначи на работа до 200 души, а община Карлово - до 300, по ОП "Развитие на човешките ресурси". Това съобщи вчера в Пловдив министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Драмите във ВМЗ-Сопот настъпиха, след като Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол прекрати процедурата за приватизация, тъй като до изтичане на крайния срок бе внесена само обвързваща оферта от кандидат-купувача, но не и депозит от 3 млн. евро.
За да бъде спасено предприятието, беше решено то да бъде извадено от стратегическия списък за приватизация. Вчера парламентарната икономическа комисия взе такова решение.